Opis forum
Nowy użytkownik
Jest tekst przysięgi:
"Ja, obywatel Rzeczypospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków przyrzekam dobrowolnie pod słowem honoru, że wstępuję w szeregi SGRS i póki zdrów będę, na każde wezwanie bez względu na porę roku, dnia i stan pogody - stawię się w oznaczonym miejscu i godzinie i udam się celem niesienia pomocy ludziom jej potrzebującym , nawet z narażeniem życia. Wykonując powierzone mi zadania, ślubuję pilnie przestrzegać prawa, honoru, zasad etyki ,godności i dobrego imienia swego oraz grupy. Postanowienia statutu SGRS będę ściśle przestrzegał, polecenia kierownika akcji ratunkowej będę wykonywał rzetelnie, pamiętając, że od mego postępowania zależy zdrowie i życie ludzkie. W pełnej świadomości przyjętych na siebie trudnych obowiązków i na znak dobrej woli, powyższe przyrzeczenie potwierdzam(kładąc rękę na Bibli) w obecności towarzyszy SGRS."
Co Wy na to?
Abstarahując od tekstu, co ma do tego "Biblia"? Myśle, że "Grupa" jako stowarzyszenie awyznaniowe w zaden sposób nie powinna być łączona z żadnymi symbolami religijnymi.
Ostatnio edytowany przez Gała (2010-12-03 13:04:14)
Świadom odpowiedzialności za życie ratunku potrzebujących uroczyście ślubuję ofiarność w działaniu, prawość w postępowaniu, posłuszeństwo przełożonym. Pod słowem honoru przysięgam dobrego imienia służby strzec, zasad etyki przestrzegać, krwi ani potu nie szczędzić. Tak mi dopomóż Bóg.
To taka propozycja.